Patarimai lieknėjantiems

Lieknėjant… galima valgyti viską, nuo ko nėra bloga

Neretai dietų, sporto, įvairių lieknėjimo preparatų žmonės griebiasi tuomet, kai ima kritiškai vertinti savo išvaizdą. Metodų, padedančių sumažinti svorį, yra daug. Tačiau tinkamas maitinimasis bei suderintas skysčių vartojimas – lengviausiai prieinamos priemonės.

Medicinos mokslų daktarė gydytoja dietologė Laisvūnė Petkevičienė pasidalijo svarbiausiais tinkamo maitinimosi principais.

Valgykime tik tiek, kiek išeikvojame

Maisto kiekį žmogus turėtų reguliuoti individualiai, nes kiekvieno fizinis aktyvumas skirtingas. Žmogaus organizmas reikalauja tam tikrų maisto medžiagų: baltymų, riebalų, angliavandenių, suteikiančių energijos, taip pat mineralinių druskų, vitaminų, o ne konkretaus maisto. Galima rinktis tinkamą maistą iš gausybės įvairių maisto produktų, tačiau svarbiausia aprūpinti organizmą maisto medžiagų kiekiu. Dėl to žmogus turi išsiaiškinti ir suprasti, ar jo valgiaraštis yra visavertis, iš visų maisto produktų grupių.

Valgykite tai, ką tikrai mėgstate

Maistas turi būti ne tik maistingas, bet ir patrauklus, aromatingas ir, žinoma, mėgstamas. Neverta valgyti maisto, kuris jums neskanus ar estetiškai nepriimtinas vien dėl to, kad jis naudingas. Atsirinkę tinkamą maistą, galėsite juo mėgautis nekenkdami sveikatai.

Svarbiausia, neskubėkite valgyti. Kaip žinoma, sotumo jausmą pajuntame tik po 15-20 min. Valgydami lėtai sumažinsite gaunamo maisto kiekį, taigi taip išvengsite papildomų kilogramų. Reguliuokite ir valgomo maisto porcijas.

Neprikimškite skrandžio daugiau nei į jį telpa. Jei po pietų ar vakarienės jaučiate sunkumą bei pilnumą skrandyje, vadinasi, persivalgėte. Per didelės maisto porcijos ištempia skrandį, suvalgoma daugiau maisto.

Jei žmogus kenčia dėl įvairių alergijų, netoleruoja tam tikrų maisto produktų, reikėtų atidžiai rinktis naujus produktus, ir ypač jau paruoštus patiekalus.

Dieta – trumpalaikiai rezultatai

Įvairios dietos, kuriomis vadovaujantis siūloma reguliuoti kūno svorį, neretai būna net radikalios. Kai kurios jų siūlo iš raciono išbraukti vieną ar kitą maisto produktą, kitos skatina maitintis, pavyzdžiui, vien baltyminiu maistu. Tokios dietos iš tikrųjų gali būti labai veiksmingos, tačiau visas prarastas kūno svoris grįš, vos jums ėmus maitintis įprastu režimu.

Efektyvios tik profesionalų individualiai parengtos visavertės dietos, derinamos su fiziniu aktyvumu. Jos ilgalaikės ir reikalauja Jūsų pasiryžimo bei pastangų.

Vanduo lieknina
Vanduo gali padėti sureguliuoti maitinimąsi bei sumažinti svorį

Vanduo – būtinas ir efektyvus

Vanduo gali padėti sureguliuoti maitinimąsi bei sumažinti svorį.

Vanduo reikalingas virškinimui ir medžiagų apykaitai. Net esant normaliai temperatūrai, žmogus per parą netenka 2,5 l vandens. Esant didesnei temperatūrai, prarandamo vandens kiekis gali svyruoti nuo 6 iki 10 l. 

Kadangi žmogaus organizmą sudaro apie 70 procentų vandens, netekus daug skysčių, pasekmės juntamos itin greitai – tirštėja kraujas, atsiranda troškulys. Tuomet būtina kuo greičiau atgaivinti organizmą.

Dalį vandens žmogus gauna su maisto produktais, pavyzdžiui, piene vandens yra 90 proc., mėsoje – 7 proc., duonoje – 40 proc.  Per parą apie 300 ml vandens pagaminama organizme vykstant įvairioms cheminėms reakcijoms. Kita dalis gaunama su gėrimais, ypač su vandeniu.

Vandenį galite rinktis iš kelių rūšių:

  • Natūralaus mineralinio vandens (gaunamo iš giluminių gręžinių)
  • Šaltinio vandens
  • Geriamojo vandens

Rinkdamiesi vandenį turėtumėte atsižvelgti į savo organizmo poreikius. Natūralūs mineraliniai vandenys turi daugiau natrio, kalio, chloro, bikarbonatų bei pakankamą kalcio, magnio bei sulfatų kiekį. Tokia vandens sudėtis geriausia kiekvienam tinkamai besimaitinančiam, padeda palaikyti tinkamas medžiagų apykaitos funkcijas.

Turtinga vandens sudėtis ypač aktuali žmonėms, kurie siekdami sulieknėti sportuoja. Tokiu atveju vandens reikia vartoti dar daugiau, taigi svarbu atsakingai pasirinkti ne tik lieknėjimo būdus, bet ir priemones jiems įgyvendinti.

Pagrindinės tinkamo maitinimosi taisyklės bei patarimai

  • Galima valgyti viską, nuo ko nėra bloga.
  • Nėra blogų produktų, o tik netinkamai koreguota dieta (arba blogas valgytojas).
  • Reikia žinoti, kada (reguliariai), kiek (maisto bei gėrimų kiekis ir porcijų dydžiai), kaip (po mažai, lėtai, susikaupus), kur (tam tikroje patalpoje, prie stalo), su kuo (malonioje aplinkoje) valgyti.

Ko turėtumėte vengti:

  • Valgyti bet kada, bet ko ir bet kur vien tam, kad trumpam numalšintumėte alkį.
  • Neužmirškite savo fiziologinės prigimties, instinktų, kurie reikalauja valgyti tinkamą ir mėgstamą maistą pagal individualius poreikius su reikiamu nutrientų ir energijos kiekiu. Tai padės neišderinti virškinimo funkcijos.

Patarė medicinos mokslų daktarė gydytoja dietologė Laisvūnė Petkevičienė

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *