10 vaistininko patarimų nusprendusiems pradėti sportuoti

Šiltuoju sezonu daugiau žmonių nupučia dulkes nuo žiemą spintoje gulėjusių sportbačių ir skiria laiko fiziniam aktyvumui. Judėjimas naudingas gerai savijautai, tačiau per didelis krūvis, nepasiruošimas ar nedėmesingumas detalėms gali tik pakenkti. Ką naudinga žinoti prieš pradedant treniruotes? „Mano vaistinėje“ konsultuojantis vaistininkas Tautvydas Endriukaitis sportuoja ir pats, tad pateikė 10 svarbių patarimų.

„Mano vaistinėje“ konsultuojantis vaistininkas Tautvydas Endriukaitis

1. Atsakingai pasirinkite avalynę.

Visada sveikintina, jeigu naują sporto sezoną galite pradėti neįsigydami naujos aprangos ir dėvėdami tai, ką turite, tačiau vaistininkas pataria labai atidžiai įvertinti turimą avalynę – svarbu, kad jos dydis tiktų, ji būtų patogi, nesusidėvėjusi, antraip batai gali ne tik trinti, bet ir kenkti sveikatai, pėdos padėčiai. 

Daug bėgiojant ar vaikščiojant lauke ant pėdų gali atsirasti nuospaudų. T. Endriukaitis sako, kad jų galima išvengti naudojant prevenciškai priklijuojamas pagalvėles, o nuospaudoms atsiradus gali būti pasitelkti specialūs pleistrai, putos ar kremai, kurie skirti jų šalinimui.

2. Pradėję sportuoti nepersistenkite.

„Kad ir kaip norėtųsi kuo greičiau įveikti pasirinktą distanciją, įvertinkite savo jėgas“, – įspėja „Mano vaistinės“ vaistininkas. Anot jo, dauguma sveikatos problemų ir kyla dėl to, kad neatsižvelgiama į savo galimybes ir iškart bandoma prilygti turintiems geresnę fizinę formą. Jeigu visą žiemą nesportavote, vaistininkas pataria pradėti nuo ilgesnių intensyvių pasivaikščiojimų ir tik vėliau pradėti bėgioti. Labai svarbu prieš treniruotę tinkamai apšilti.

3. Įvertinkite oro sąlygas.

Net ir šiltuoju sezonu pasitaiko permainingų orų, todėl peršalimas neretas sportuojančiųjų lauke palydovas. Vaistininkas T. Endriukaitis sako, kad svarbiausia nepamiršti auksinės taisyklės, kad nėra blogo oro, yra tik netinkama apranga. „Svarbiausia įvertinkite orą ir apsirenkite nei per šiltai, nei per šaltai. Siekiant išvengti peršalimo naudinga iš anksto užkirsti tam kelią – stiprinti imunitetą, grūdintis, pasirūpinti, kad organizmui netrūktų naudingų medžiagų, vartoti vitaminus ir maisto papildus, pastarųjų sudėtyje ieškoti antioksidantų ir imunitetą palaikančių medžiagų, kaip kad cinkas, selenas, varis ar nuo seno žinoma ežiuolė“, – pataria vaistininkas. 

Sportas namuose
Nuotrauka Pixabay.com

Sportuojantiems savo namų vaistinėlėje naudinga turėti preparatų nuo peršalimo, temperatūros, gerklės skausmo ir slogos. Jeigu peršalimo simptomai lengvi, naudinga gerti įvairių vaistažolių arbatas.

4. Sąnarių ir raumenų skausmą numalšinti gali padėti magnetai nuo skausmo. 

Sportuojant raumenų skausmai neišvengiami, nors internetinės „Mano vaistinės“ farmacininkas T. Endriukaitis pastebi, kad neretai klientai linkę malšinti juos vaistais ar tepalais, jis pasakoja, kad tam gali būti naudingi ir specialūs magnetai. Jie skleidžia saugų magnetinį lauką, kuris prasiskverbia iki skaudamos vietos. Anot vaistininko, magnetus patartina turėti asmenims jaučiantiems nugaros, kelių, klubų, kitų sąnarių skausmus, aktyviai judantiems, dirbantiems darže, sportuojantiems. Magnetus galima naudoti ne tik skausmų, patinimų, sustingimų metu, bet ir profilaktiškai ar jaučiant diskomfortą tam tikrose vietose. 

5. Pasirinkite saugias priemones žaizdų dezinfekcijai. 

Natūralu, kad sportuojant gali nepavykti išvengti smulkių traumų – nubrozdinimų arba įbrėžimų. Gali atrodyti, kad tai nesukelia didelio pavojaus, tačiau kraujo užkrėtimo rizika išlieka, todėl svarbu laiku pasirūpinti tinkama tokių žaizdelių dezinfekcija.

Vaistininkas T. Endriukaitis įspėja, kad tam jokiu būdu negalima naudoti pandemijos metu įprasto rankų dezinfekcinio skysčio, spirito ar kvepalų. Žaizdų dezinfekcijai rekomenduojama turėti tam skirtą specialų purškalą, gelį ar servetėles. Vis dėlto, jeigu tam skirtos priemonės neturite, tačiau susižeidėte, galite žaizdas dezinfekuoti antiseptinėmis priemonėmis – salicilo rūgšties tirpalu ar vandenilio peroksidu. Svarbu atkreipti dėmesį, kad žaizdų dezinfekcijai taip pat gali būti naudojamas jodas, tačiau juo galima tepti tik aplink sužeidimą esančią odą.

6. Namų vaistinėlėje turėkite įvairių dydžių ir tipų pleistrų.

Atsiradus smulkiems nubrozdinimams ar įbrėžimams taip pat svarbu turėti pleistrų. Jų būna įvairiausių rūšių – skirtų jautriai odai, permatomų ar įdomesnio dizaino, atsparių vandeniui – ir dydžių. Tose vietose, kurias sunku pasiekti ar užklijuoti įprastą pleistrą, vaistininkas rekomenduoja naudoti purškiamas priemones, kurios  užtikrina patogią ir nematomą apsaugą. 

7. Pasirinkite sau patogiausią priemonę skausmui malšinti.

Prieš pradedant treniruotes, vaistininkas pataria apgalvoti, kaip malšinsite skausmą šiam užklupus. Anot jo, namų vaistinėlėje naudinga turėti šaldymo priemonių, pavyzdžiui, specialių šalčio maišelių, kurie gali būti tiek vienkartiniai, tiek daugkartiniai. Sportuojantys raumenų skausmą neretai malšina ir specialiais tepalais, kurių sudėtyje yra nesteroidinių vaistų nuo uždegimo. Tai gali padėti įveikti skausmą, tačiau atkreipkite dėmesį, kad prieš vartojant vaistus svarbu pasitarti su vaistininku arba gydytoju.

8. Prisiminkite aromaterapinių pleistrų poveikį.

Vaistininkas paaiškina, kad aromaterapiniai pleistrai – tai natūralių medžiagų pagalba kilus raumenų ar sąnarių skausmams, patempimams, sporto traumoms. Juos galima derinti su kitomis priemonėmis ar naudoti vienus. Pleistrų sudėtyje galima rasti įvairių aliejų, pavyzdžiui, imbierų, eukaliptų, gvazdikėlių, levandų, apelsinų, pankolių, neretai – ir vėsinančiu poveikiu pasižyminčio mentolio. Dažnai aromaterapiniai pleistrai kombinuojami su gliukozaminu, ar chondroitinu, kurie praturtina sąnarį naudingomis medžiagomis.

9. Nenumokite ranka į traumas.

Sportuojant gali tekti susidurti su lengvesnėmis ar sudėtingesnėmis traumomis, tačiau vaistininkas įspėja būti atidiems ir susižeidus rimtai vertinti situaciją. „Jeigu trauma yra tikrai lengva, esate sąmoningas ir galite savimi pasirūpinti – nusibrozdinote, įsibrėžėte ar kankina nestiprūs skausmai, pirma pagalba galite pasirūpinti patys ar namiškiai, tačiau jeigu skausmas nepraeina kurį laiką, nedelsdami kreipkitės į gydytoją“, – sako vaistininkas.

Jeigu sportuodami pajutote, kad kūnas „nebeklauso“ ar užklupo stiprus skausmas, nedelsdami prašykite pagalbos ir kreipkitės į gydytojus ar pasitarkite su vaistininku. T. Endriukaitis rekomenduoja sportuoti vietose, kur yra aplinkinių, tada pasijutę prasčiau, turėsite, į ką kreiptis pagalbos. 

10. Skirkite laiko poilsiui ir leiskite kūnui atsigauti.

Nors po treniruotės užplūsta geros emocijos ir norisi kuo dažniau sportuoti, vaistininkas ragina nepamiršti poilsio, jis ne tik padės atsigauti kūnui, bet ir neleis nusilpti organizmui. Treniruotes taip pat rekomenduojama praleisti, jeigu peršalote – sergant svarbu nealinti organizmo ir leisti jam atsigauti.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *